Farsangolás a Családok Átmeneti Otthonában
Az ÓCSTGYVK Családok Átmenteti Otthonában (CSÁO) kicsik és nagyok a telet és a hétköznapok búját-bánatát egy kis farsangi fánkkal és vidám jelmezekkel űzik el.
A farsang a vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, ami a vidámságról, a mulatságokról szól. Természetesen ilyenkor a farsangi fánk is nélkülözhetetlen, ezt már híres költőink rímekbe öntötték:
„…frissen sül a farsangi fánk,
kívül piros, belül foszlik,
míg a vendég el nem oszlik.
S aki panasszal van bajba,
menjen a sóhivatalba!”
József Attila: Étkek áradata (részlet)
Receptajánló
Farsangi fánk egyszerűen
Hozzávalók
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
4 db tojássárgája
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 3 dl tej
1 ek rum
1/2 citrom reszelt héja
Elkészítés
Az élesztőt kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatjuk.
A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk.
Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, aztán meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újraszaggatjuk.
Amikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztjük a nyers fánkokat.
Egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, a fánkokat beletesszük. Először fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, és nagy lángon, de fedő nélkül sütjük tovább – így lesz szép szalagos a fánk.
Porcukorral és lekvárral kínáljuk.
Fotó: www.ocstgyvk.hu